A nemzeti park még ellenáll, de óriási lakópark épülhet a legértékesebb, erdőből lehasított területen

Megosztás

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a tájvédelmi körzetek, a természetvédelmi területek már csak papíron léteznek Magyarországon. Ha ugyanis valakinek érdeke azt beépíteni, bármilyen korábbi évtizedes szabályozással képes szembemenni, ahogy ez a Fertő-tónál is történt.

Hetvennyolc lakásos, három tömbből álló lakóparkot építenének fel a XII. kerületben, a Normafa egyik legértékesebb telkén, a Konkoly-Thege Miklós úti régi KISZ-óvoda helyén – írja a Válasz Online.

A nemzeti parkhoz tartozó terület a szomszédos csillebérci úttörőtáborhoz hasonlóan kikerült a köztulajdonból a rendszerváltáskor, az állam azonban a 2000-es években megfeledkezett a visszaszerzéséről, a kerület pedig apránként úgy módosította a kerületi építési szabályzatot, hogy az erdőből kihasított területen lakópark épülhessen.

A Válasz Online szerint egy 3900 négyzetmétert jóval meghaladó beruházást terveznek itt: látszólag három darab, földszint + négy emelet + Penthouse jellegű lakóépület kerülne a telekre, alattuk kétszintes, 155 férőhelyes mélygarázzsal. Az épületek azonban csak a felszínen lennének különállóak, a pinceszinten összekapcsolódnának.

A lap szerint legalább 45 fa kivágására lenne szükség, hogy a tervezett épületegyüttes elférjen, de a telek tervezett beépítettsége még így is messze alatta maradna a XII. kerület által engedélyezett szintnek.

Annak, hogy az épület tervei viszonylag visszafogottak, az is lehet az oka, hogy 2019-ben a kormányhivatal a nemzeti park nyomására elutasította a kilencszintes, mélygarázzsal és felszíni parkolóval is ellátott többlakásos lakóépületre beadott engedélykérelmet.

A befektető által készíttetett környezeti hatástanulmány nem talált kivetnivalót a terület beépítésében. A Duna–Ipoly Nemzeti Park viszont tavalyi szakvéleményében még azt írta, hogy

védett területeken épületeket felhúzni anomália, ezért legfeljebb olyan jellegű és mértékű beépítést tartanak elfogadhatónak, mint ami a területen korábban volt, a lakóparki funkció pedig ellentétes a tájvédelmi körzet rendeltetésével.

Az önkormányzat viszont fokozatosan úgy alakította a szabályozást, hogy mégis épülhessen itt lakópark: először a beépíthetőségét növelték, majd kihagyta abból a felsorolásból, ahol azokat az intézményi övezeteket listázták, ahol nem helyezhető el lakófunkció. (via Telex)

Kapcsolódó cikkek